Ramazan Baklavası Tüketirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- saglikliyasamkocu
- 16 Mar
- 8 dakikada okunur

Ramazan ayının gelişiyle birlikte ülkemizde baklava tüketimi artıyor. İftar sofralarının en önemli tatlılarından biri olan Ramazan baklavası yoğun lezzeti ve şerbetiyle damaklarda özel bir yere sahip. Doğru tüketilmesi durumunda vücudun enerji ihtiyacını karşılayan bu lezzet, yanlış tüketilmesi durumunda ciddi sorunlara neden olmakta. Sindirim sistemini zorlayan, kan şekerinde ani yükseliş yaratan aşırı tüketim şekillerinden uzak durursanız aslında Ramazan baklavasıyla formunuzu kaybetmezsiniz. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir diye merak ediyorsanız konuya ilişkin faydalı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Ramazan Baklavasını Ara Öğünde Tüketmelisiniz
Ülkemizde Ramazan baklavası tüketimiyle ilgili en önemli yanlışlardan biri, iftarda orucu açtıktan hemen sonra tüketmektir. Oysa Ramazan baklavasının iftarda değil, iftar ile sahur arasında bir ara öğün olarak tüketilmesi gerekir. Nitekim diğer tüketim şekilleri midede hazım sorunlarına ve kan şekerinin ani yükselişine neden olur. Yanlış ve aşırı tüketim şekilleri ayrıca kilo alımına yol açar. Bunları önlemek için Ramazan baklavası tatlınızı mutlaka iftar ile sahur arasında bir ara öğün olarak tüketmelisiniz.
Aç karna baklava tüketmek bu konuda en önemli yanlışlardan bir diğeridir. Eğer orucunuzu açtıktan kısa bir süre sonra baklava tüketirseniz vücudunuza bir anda yüksek miktarda şeker almış olursunuz. Uzun süre boş kalan midenizde artan asit miktarı, şekerin sindirilmeden hemen kana karışmasına yol açar. Bu da kan şekerinizin bir anda artmasına yol açar. Artan şeker miktarını dengelemek için pankreasınız insülin hormonu salgılar. Ancak bu konuda oluşan sorunlar önce insülin direncine, ardından diyabete neden olur.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında ara öğün şeklinde tüketime özellikle dikkat etmelisiniz. Nitekim Ramazan’da değişen beslenme alışkanlıkları sindirim sistemini ciddi ölçüde etkilemekte. Ramazan baklavası gibi ağır tatlıları tüketirken bu yüzden dikkatli olmalısınız. Gün içinde boş kalan midenizde asit miktarının artması, vücuda bir anda fıstıklı baklavalar girişini hazmetme imkanı sağlamaz. Oysa hafif bir çorbayla orucunuzu açıp bir süre beklerseniz sindirim sisteminiz daha sağlıklı çalışmaya başlar.
Eğer ara öğün olarak baklava tüketecekseniz iftarda daha hafif yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Örneğin sebze yemekleri, haşlanmış et veya tavuk bu bağlamda uygun birer seçimdir. Üzerinden birkaç saat geçtikten sonra ara öğün olarak tatlı tüketebilirsiniz. Böylelikle Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında daha sağlıklı bir tüketim şeklini tercih etmiş olursunuz. Fakat iftarda ağır beslenir, hemen ardından Ramazan baklavası tüketirseniz hazım sorunlarınız artar. Aynı zamanda da insülin direnci ve diyabet riskiniz de artar.
Baklavanın Tüketim Zamanına Dikkat Etmelisiniz
Ramazan’da değişen beslenme alışkanlıkları, baklava gibi yiyecekleri doğru zamanda tüketmeyi zorunlu hale getirmekte. Nitekim, Ramazan baklavasını ara öğün olarak tüketirken zamanlamayı doğru şekilde belirlemeye özellikle dikkat etmelisiniz. Bu açıdan, iftardan en az 2 saat sonrası ile yatmadan en az 2 saat öncesi arasında kalan zaman dilimi daha uygundur. Ramazan baklavanızı bu zaman aralığında tüketirseniz sindirim konusunda önemli bir sorunla karşılaşmazsınız. Tabii porsiyonlamaya da dikkat ederek tüketim gerçekleştirmelisiniz.
Ramazan baklavasını iftardan hemen sonra tüketmek mideyi ciddi ölçüde yorar. Çünkü mide, oruç nedeniyle uzun bir süre boş kalmıştır. İftarda yeniden harekete geçen sindirim sisteminizin düzgün çalışması için belli bir zamana ihtiyacı vardır. Bu yüzden iftar sofrasında orucu açtıktan kısa süre sonra Antep baklava veya soğuk baklava tüketmek iyi bir beslenme şekli değildir. Benzer bir durum sahurda tatlı tüketimi için de geçerlidir. Oysa iftardan 2 saat sonra, yatmadan 2 saat önce aralığındaki zaman dilimi Ramazan baklavası tüketimi için çok daha uygundur. Bu açıdan, Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında zamanlamayı da ihmal etmemelisiniz.
Günde 1-2 Dilimden Fazla Ramazan Baklavası Tüketmemelisiniz
Ramazan baklavası tüketimi hakkında en önemli yanlışlardan bir diğeri porsiyonlamadır. Nitekim, baklavayı ara öğün olarak tüketseniz bile miktarının fazla olmaması gerekir. Günde 1-2 adetten fazla baklava tüketimi hem kilo kontrolünü zorlaştırır. Hem de şeker metabolizmasına zarar verir. Mide ve hazımsızlık sorunları da ayrıca önemlidir. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bu yüzden porsiyonlamaya da özellikle dikkat etmelisiniz.
Ramazan baklavasının kalori miktarı yapım şekline bağlı olarak diğer baklava çeşitlerine oranla genellikle yüksektir. Evde Ramazan baklavası yapmayı tercih edenler geleneksel Antep baklavasına oranla yufkaları genellikle daha kalın açar. Ramazan ayında artan şeker ihtiyacına bağlı olarak bu baklavanın şerbeti de daha ağır olabilmekte. Meşhur Antep baklavacıları ürünlerinde buna özellikle dikkat edip şerbette ölçüyü korumakta. Evlerde ayrıca tatlıya tereyağı eklenince Ramazan baklavasının kalori miktarı epeyce artmakta. Dolayısıyla günde 1-2 adetten fazla tüketim durumunda kilo artışını önlemek zorlaşır.
Baklavanın glisemik indeksinin yüksek olması aynı zamanda da kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Ki bu durum özellikle diyabet hastaları için risklidir. Ayrıca insülin direncinin de kötüleşmesine neden olur. Bu sorunlara sahip değilseniz bile fazla baklava tüketmek mideyi yorar. Midede oluşan şişkinlik, şerbetli tatlılar nedeniyle daha da artar. Mide asitlerinin aşırı artışı ise reflü ve mide yanması riskini artırır. Bu nedenle Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında porsiyonlama kritik önemdedir. Beslenme önerileri bağlamında bunu unutmamalısınız. Baklavanın doymuş yağ ve şeker açısından zengin olduğunu unutmadan tüketimi dengelemelisiniz.
Baklavanızı Yavaş ve Küçük Lokmalarla Tüketmelisiniz
Ramazan ayında baklava tüketimi hakkında en önemli noktalardan bir diğeri, yavaş ve küçük lokmalarla tüketimdir. Nitekim, baklavayı yavaşça çiğnemek sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda da Ramazan baklavasından aldığımız lezzeti daha iyi anlamamızı sağlar. Yavaş ve küçük lokmalarla tüketim, sindirim sistemine daha az yük bindirir. Çünkü sindirim enzimlerinin daha iyi çalışmasını sağlar. Oysa baklavayı hızlı tüketmek mideyi yorar. Aynı zamanda da hazımsızlık ve şişkinliğe yol açar. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunları unutmamalısınız.
Baklava gibi şeker oranı yüksek tatlıları hızlı tüketmek, kan şekerinde ani yükselişe neden olur. Bu da pankreasın hızlı şekilde insülin salgılamasını tetikler. Oysa küçük lokmalarla tüketim, baklavadaki glikozun daha dengeli emilmesini sağlar. Bu da insülin direnci riskini minimalize eder. Ramazan baklavasını yavaş tüketmek, tat alma duygusunu olumlu etkiler. Baklavanın kat kat yufkasını, sadeyağını, fıstık veya ceviz içini daha lezzetli şekilde algılamayı sağlar. Böylelikle daha yüksek bir doyum hissi yaratır. Ki bu da tüketimi ve Antep baklava sipariş işlemleri miktarını sınırlar. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunları da unutmamalısınız.
Ramazan Baklavasının İçeriğine Dikkat Etmelisiniz
Evde Ramazan baklavası yapmayı tercih ediyorsanız tatlının malzemelerini ve içeriğini kontrol etme şansınız var demektir. Ancak dışarıdan Ramazan baklavası siparişi verecekseniz baklavanın içeriğine mutlaka dikkat etmelisiniz. Nitekim aşırı şeker veya glikoz şurubu, katkı maddesi, trans yağ veya gıda hilesi içeren ürünler bu bağlamda dikkat etmeniz gereken konulardır. Sırf fiyatı uygun diye bu tür zararlı içeriklere sahip Ramazan baklavalarını kesinlikle tüketmemelisiniz. Aksi durumda tüketim miktarı ve şekli uygun olsa bile besin içeriği vücudunuza zarar verir.
Piyasada bazı baklavacılar, ürün maliyetlerini düşürmek adına doğal şeker yerine glikoz şurubu tercih etmekte. Oysa glikoz şurubu, doğal şeker pancarına oranla kan şekerini çok hızlı şekilde artırır. Bu da pankreasın daha fazla insülin salgılamasına neden olur. Ayrıca hakiki sadeyağ ile üretimi gerçekleşen baklavalar daha hafif ve lezzetlidir. Ancak katkı maddesi içeren yağlar ve özellikle trans yağlar hem baklavanın lezzetini bozar. Hem de çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Margarin veya düşük kaliteli yağlardaki trans yağlar kalp damar sağlığına zarar verir. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunları da unutmamalısınız.
Eğer evde Ramazan baklavası yapmak yerine dışardan siparişi tercih ediyorsanız satış kanalını dikkatle seçmelisiniz. Nitekim Ramazan baklavası satış kanalları içinde en uygun olanlarını bulursanız bu tür risklerle karşılaşmazsınız. Alanında usta kişi ve kurumlar, Ramazan baklavasının içeriğinde nelerin olması gerektiğini iyi bilir. Un ve nişasta oranı, fıstık veya ceviz içinin tazeliği gibi konulara maksimum özen gösterirler. Katkı maddesi ve koruyucu kullanmadan en taze ve en lezzetli Ramazan baklavalarını tüketicilere sunarlar. Siz de Ramazan baklavası satış kanalları içinde en güvenilir olanlarını seçerseniz daha sağlıklı bir tüketim gerçekleştirirsiniz.
Sindirimi Kolay Bir Baklava Çeşidi İçin Glutensiz Baklava Tercih Edebilirsiniz
Ramazan baklavası sindiriminde sorun yaşamamak için dilerseniz glutensiz baklava çeşitlerini de değerlendirebilirsiniz. Nitekim glutensiz baklavalar mide ve sindirim dostu bir baklava çeşididir. Her ne kadar gluten hassasiyeti olanlar için üretimi gerçekleşmiş olsa da aslında isteyen herkes bu tatlı çeşidini deneyimleyebilir. Çölyak hastalarına özel glutensiz baklavalar bağırsakta şişkinlik veya gaz gibi şikayetlere yol açmaz. Bağırsak dostu bir tatlı olan glutensiz baklava çeşitleri de Ramazan’da baklava tüketirken uygun seçeneklerden biridir. Kan şekerini dengede tutması da önemli bir diğer tercih nedenidir.
Antep baklava çeşitlerinden farklı olarak glutensiz baklavada buğday unu yoktur. Bunun yerine badem unu veya pirinç unu ya da nohut unu vardır. Bu un çeşitleri, buğday ununa göre çok daha hafiftir. Aynı zamanda da bağırsak dostudur. Özel malzemeleriyle daha hafif hale gelen glutensiz baklavalar, kan şekerinde hızlı yükselişe neden olmaz. Bu yüzden insülin direnci veya diyabet sorunu olanlar için de uygun bir seçenektir. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunları da değerlendirebilirsiniz.
Baklava Servisinde Kalori Miktarını Artırmamalısınız
Ramazan baklavası tüketirken servis şekli de en az besin bileşimi kadar önemlidir. Nitekim, Ramazan baklavasını yüksek kalorili yiyeceklerle birlikte servis etmek sağlık risklerini artırır. Örneğin kaymak ve dondurma bu bağlamda riskli eşlikçilerdir. Baklava zaten yüksek kalorili bir tatlıdır. Üzerine kaymak veya fazla miktarda dondurma eklediğinizde Antep baklavaları için kalori miktarı artar. Oysa daha hafif bir alternatif için sade tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ki bu da Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında önemli bir diğer noktadır.
Ramazan baklavasının doğru servis ve sunum şeklinde kalori hesabı önemlidir. Bu bağlamda çay veya kahve gibi içecekler uygun bir seçimdir. Dilerseniz, şeker miktarı düşük taze meyveleri de servis sırasında değerlendirebilirsiniz. Örneğin çilek, kivi ve elma bu bağlamda uygun bir seçimdir. Ramazan baklavasını bu tür meyvelerle tüketmek daha dengeli bir tatlı deneyimi yaşamanızı sağlar. Böylelikle şekerin vücudunuzda daha dengeli şekilde emilimi gerçekleşir. Oysa şekerli ve gazlı içecekler hem kan şekerini artırır. Hem de hazım sorunlarına yol açar. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında baklava sunum şekli de bu yüzden önemlidir.
Baklavanın Sindirimini Kolaylaştırmak İçin Sıvı Alımını Artırmalısınız
Ramazan baklavasının şeker içeriği, vücudun su ihtiyacını artırır. Buna bir de oruç süresince artan sıvı ihtiyacı eklenince sıvı alımı daha da önemli hale gelir. Ramazan’da iftar ile sahur arasında yeterince su içmek bu yüzden önemlidir. Ara öğün olarak Ramazan baklavası çeşitleri tüketecekseniz sıvı alımınızı mutlaka artırmalısınız. Böylelikle hem sindirim sisteminiz rahatlar, hem de aşırı ve gereksiz kalori alımınız durur. Ki bu nokta, Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri bağlamında kritik önemdedir. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunu da unutmamalısınız.
Şekerli gıdaları tüketirken yanında yeterince su içmek, şekerin dengeli emilimine yardımcı olur. Bu da kan şekerindeki insülin dalgalanmalarını en az düzeye indirir. Şerbetli tatlıları yeterince sıvı almadan tüketmeniz, midede şişkinlik yaşamanıza neden olur. Ki hazım sorunlarının en önemli nedenlerinden biri yeterince sıvı tüketmemektir. Bu bağlamda en doğru seçim ise su tüketimidir. Ancak midenizi rahatlatmak için bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz. Fakat asitli içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü bu içecekler vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine yol açar.
Şeker ve yağ oranı yüksek gıdalar, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Ki bu da kabızlığın başlamasına yol açar. Oysa Ramazan’da bol su içmek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur. Üstelik vücuttaki toksiklerin atımını da kolaylaştırır. Nitekim Ramazan baklavası ile aşırı şeker tüketimi, vücutta toksin maddelerin birikmesine yol açar. Fakat sıvı alımını artırmak, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayarak toksinlerin vücuttan atımını kolaylaştırır. Bu nedenle Ramazan’da yeterli su tüketimi kritik önemdedir. Bu konuda daha geniş bilgiler için Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konulu yazımızı tıklayabilirsiniz.
Tatlıyı Tükettikten Sonra Hareket Etmelisiniz
Şerbetli tatlıları tükettikten sonra kısa bir yürüyüş yapmak, vücudun kan şekerini dengelemesini kolaylaştırır. Ki bu da Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında önemli bir noktadır. Şerbetli tatlılar kan şekerini hızla artırdığı için metabolizmayı hızlandırır. Baklava yedikten sonra hareket etmezseniz metabolizmanız enerjiye ihtiyacınız olmadığını değerlendirerek yağı depolamaya başlar. Oysa Ramazan baklavası tüketiminin ardından hareket etmek, vücudun yağ depolamasını önler. Baklava Antep fıstıklı ise yüksek bir enerji içeriğine sahiptir. Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri bağlamında hareket bu yüzden önemlidir.
Tatlı tükettikten sonra basit egzersizler yaparsanız sindirim sisteminiz daha düzgün çalışır. Nitekim ağır ve şekerli tatlılar, mide üzerinde ağır bir etki yaratır. Oysa hareket etmeye başladığınızda mide ve bağırsak hareketlerinizin hızı artar. Ramazan baklavasını tükettikten hemen sonra yatma veya uzanma pozisyonuna geçerseniz metabolizmanız hızlı şekilde yağ depolamaya başlar. Ki bu da Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında önemli bir diğer püf noktasıdır. Vücudunuzun fazla yağ depolamaması için Ramazan baklavası tükettikten sonra mutlaka basit de olsa biraz egzersiz yapmanız gerekmekte.
Ramazan Baklavasını Sahurda Tüketmemelisiniz
Yüksek enerji içeriği nedeniyle sahurda baklava tüketmek ülkemizde maalesef yaygın beslenme yanlışlarından biridir. Üstelik sahurda yüksek kalorili besinlerle birlikte Ramazan baklavası tüketimi çok daha zararlıdır. Çünkü bu durum, kan şekerinizi ani şekilde yükseltir ve daha fazla insülin salgılanmasına neden olur. Mide ve hazım sorunları uyku sorunlarını tetikler. Buna bağlı olarak gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetlerle karşılaşırsınız. Üstelik daha fazla açlık hissedersiniz. Çünkü insülin miktarı arttıkça bu durum kan şekerinizin düşmesine neden olur. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunları da unutmamalısınız.
Sahurda şerbetli tatlı tüketimi, gün boyunca daha fazla susuzluk hissine neden olur. Oruç süresince su tüketimi olmayacağı için bu durum midede yanmaya da neden olur. Kişide eğer hazımsızlık veya reflü gibi şikayetler varsa yanma hissini daha yoğun şekilde yaşar. Bu yüzden sahurda yağlı yiyecekler ve şerbetli tatlı tüketimi iyi bir beslenme şekli değildir. Üstelik vücudun enerji seviyesini de düşürür. Çünkü Ramazan baklavası ve Gaziantep baklavaları basit karbonhidrat içeren tatlılardır. Bu nedenle kısa süreli enerji sağlar. Ancak uzun süre tok tutmaz. Hızlı sindirim nedeniyle gün içinde enerji seviyesinde düşüşe yol açar. Ramazan baklavası tüketirken nelere dikkat etmek gerekir bağlamında bunlar da önemli püf noktalarıdır.