top of page

Ramazan’da Nasıl Beslenmek Gerekir?

  • saglikliyasamkocu
  • 3 Mar
  • 11 dakikada okunur

ramazanda nasıl beslenmek gerekir

Ramazan’ın gelişiyle birlikte oruç tutacak olanların beslenme alışkanlıkları değişmekte. Oruç süresince vücuda yiyecek ve içecek girişinin gerçekleşmemesi, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeyi gerektirmekte. Sağlıklı beslenme Ramazan’la birlikte her zamankinden daha önemli bir konu haline geliyor. Doğru beslenme önerileri ile siz de oruç tutarken metabolizmanızı güçlendirebilirsiniz. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda ihtiyaç duyduğunuz sağlıklı beslenme ipuçlarını bu yazımızda kısaca derledik.

 

Ramazan’da Beslenme Niçin Önemlidir?

 

Her yıl Ramazan ayında oruçla birlikte beslenme düzeni ciddi ölçüde değişmekte. Günde 3 olan ana öğün sayısı 2’ye inmekte. Ara öğünlerin sayısı ve aralarındaki süre de kısalmakta. Üstelik porsiyonlar büyüyor ve yiyecek çeşitliliği artıyor. Beslenme düzenindeki bu değişimler, doğrudan veya dolaylı olarak metabolizma üzerinde çeşitli etkiler yaratmakta. Bu yüzden Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusu oldukça önemli bir konudur. Ve özel bir farkındalık gerektirir. Beslenme önerileri ile bu süreci çok daha sağlıklı geçirmek mümkün.

 

Oruç nedeniyle gün içinde kan şekeri düşer ve metabolizma yavaşlar. Oysa iftar sırasında kan şekeri bazen hızlı şekilde yükselir. Şeker metabolizmasındaki ani değişimler çeşitli sağlık risklerine zemin hazırlar. Nitekim gereğinden fazla yiyecekle donatılan iftar sofralarında hızla yükselen kan şekeri kilo artışına yol açar. Ramazan alışveriş listesi konusunda yanlış davranışlar çeşitli sağlık riskleri yaratır. Üstelik Ramazan için sağlıklı beslenme programı uygulamayan kişiler bu riskleri daha fazla yaşar. Bu nedenle Ramazan’da beslenme çok ciddi bir konudur.

 

Aslına bakarsanız, beslenme düzeninde Ramazan’la birlikte olumlu yönde değişimler yapmak mümkün. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının terk edilmesi için Ramazan oldukça uygun bir zaman dilimidir. Nitekim Ramazan’da beslenme önerileri, oruç nedeniyle yavaşlayan metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Örneğin sağlıklı sahur önerileri ile bir taraftan vücudunuzun gün içinde ihtiyaç duyacağı enerjiyi depolayabilirsiniz. Bir taraftan da beslenme şekliniz uyku sağlığınıza zarar vermez. İftarda beslenme önerileri ise vücudunuza bir anda ve sağlıksız gıda girişini engeller.

 

Bu bakımdan Ramazan ayı, bozuk beslenme alışkanlıklarından kurtulmak için güzel bir vesiledir. Bu fırsatı değerlendirmek yerine başka bozuk beslenme alışkanlıkları kazanmamalısınız. Aksi durumda ne yazık ki sadece kilo almakla kalmazsınız. Aynı zamanda da birçok hastalığa zemin hazırlamış olursunuz. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda düşünürken tüm bunları dikkate almakta yarar var. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için Ramazan gerçekten de büyük bir fırsattır.

 

Yanlış Beslenme Şekilleri Ramazan’da Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

 

Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için mutlaka dengeli ve ölçülü beslenmek gerekir. Oysa beslenme şekline gereken özen gösterilmediğinde çeşitli mide ve hazımsızlık sorunları oluşur. Ayrıca baş ağrısı, uykusuzluk, böbrek ağrısı gibi şikayetlerle de karşılaşmak mümkün. Örneğin iftar ile sahur arasında yeterince su içmediğiniz zaman metabolizmanız bu duruma ilk tepkiyi baş ağrısıyla verir. Yeterince su içmemenin bir diğer sonucu da böbrek ağrısıdır. Tüm bunlar, Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda önemli noktalara işaret eder.

 

Diğer taraftan, Ramazan ayında beslenme önerileri sadece yemek düzeniyle ilgili değildir. Sonuçları itibariyle tüm metabolizmayı etkileyen faydalı önerilerdir. Bu yüzden oruç ve beslenme konusunda tüm önerileri dikkate almak gerekir. Üstelik oruç tutarken diyet yapmak isteyenler bu konulara daha fazla dikkat etmeli. Çünkü vücuda alınması gereken enerji miktarı yetersiz kalırsa oruç süresince olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkün. Bu tür sorunları önlemek için Ramazan’da mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. İftar ve sahur alışverişi için mega Ramazan kolisi çeşitlerinden yararlanırsanız ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri ölçülü ve dengeli şekilde alırsınız.

 

Ramazan’da sporcu beslenmesi de bu bağlamda özel bir ilgi gerektirir. Hatta bu gibi durumlarda diyetisyen gözetiminde süreci yönetmek daha faydalıdır. Aksi durumda metabolizma enerji ihtiyacını karşılayamaz ve hayati riskler oluşur. Tüketeceğiniz fazla ve gereksiz kaloriler ise tüm sağlığınızı olumsuz etkiler. Eğer Ramazan öncesinde sağlıklı beslenme listesi hazırlarsanız iftar ve sahurda daha bilinçli şekilde hareket edersiniz. Ara öğün önerileri böylelikle daha faydalı hale gelir. Üstelik sağlıklı beslenme programı uygulayanlar Ramazan’da daha sağlıklı kilo verir.

 

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Nedir?

 

Aslına bakarsanız, sağlıklı beslenmenin kuralları her zaman ve herkes için aynıdır. Dolayısıyla Ramazan’da sağlıklı beslenmek için öncelikle sağlıklı beslenmenin ne olduğunu bilmek gerekir. Kısaca ifade etmek gerekirse sağlıklı beslenme, günlük olarak alınması gereken protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri düzenli olarak almaktır. Sağlıklı beslenen kişiler buna her zaman dikkat eder. Böylelikle kendilerini daha iyi ve mutlu hissederler. Bu bakımdan, Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusu aslında sağlıklı beslenme bilinciyle yakından ilgilidir.

 

Ramazan’da sağlıklı beslenen kişilerde metabolik sendrom riski çok düşüktür. Şeker metabolizmaları iyi çalıştığı için bu kişilerde insülin direnci, diyabet, hipoglisemi gibi hastalıklara yönelik önemli bir risk oluşmaz. Bu kişiler iftar ve sahur için beslenme önerileri konusunda yüksek bir farkındalığa sahiptir. Oysa sağlıksız beslenen kişilerde metabolik sendrom riski artar. İftarda veya sahurda sağlıksız beslenme sadece genel sağlık durumunu etkilemez. Aynı zamanda da kişinin genel yaşam kalitesine zarar verir.

 

Bozuk beslenme alışkanlıklarının zararlı etkileri Ramazan’da çok daha açık şekilde ortaya çıkmakta. Nitekim Ramazan’da tüketimi artan şekerli gıdalar ve şerbetli tatlılar, şeker metabolizmasında ani iniş çıkışlara neden olmakta. İftarda beslenme önerileri dikkate alınmadığında mide sorunları artmakta. Bozuk beslenme şekilleri çoğu zaman yanlış bilgi ve önyargılardan kaynaklanmakta. Ramazan erzak paketi konusunda bilinçsiz kullanım şekilleri pek çok beslenme sorununa zemin hazırlamakta. Bu yüzden Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusu birçok kişi için kritik önemdedir.

 

Yanlış beslenmenin zararlı sonuçları Ramazan’da daha net şekilde ortaya çıkmakta. Örneğin sahurda şekerli gıdalar tüketerek vücudun gün boyunca ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacağını düşünmek büyük bir yanlıştır. Oysa glisemik indeksi düşük besinler daha iyi bir enerji kaynağıdır. Örneğin tam buğday ekmeği, süt ve yumurta iyi bir enerji kaynağıdır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar, pankreasın insülin salgılamasına neden olur. Ve bu tür gıdalar vücuda enerji vermek bir tarafa, enerji kaybettirir. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusu bağlamında bunlar önemli noktalardır.

 

Ramazan’da En Sık Karşılaşılan Beslenme Yanlışları Nelerdir?

 

Sahur ve iftar sofralarında yapılan en önemli beslenme yanlışlarından biri, tek yönlü ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmektir. Örneğin yağlı böreklerden oluşan bir sahur menüsü son derece sağlıksızdır. Çünkü sahurda tüketilen bu yiyecekler, midenin çalışma hızının en düşük olduğu bir zaman diliminde ciddi bir hazımsızlığa yol açar. Benzer şekilde, kızartmalar da aynı etkiyi gösterir. Bu yüzden, Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bu beslenme yanlışları konusunda özel bir farkındalık içinde olmalı.

 

Ağır yiyeceklerin gün boyunca enerji sağlayacağı düşüncesi bu bağlamda en yanlış düşüncelerden biridir. Nitekim bu yiyecekler vücudun enerji ihtiyacını karşılamaz. Üstelik mide yorgunluğu ve halsizliğe neden olur. Kandaki trigliserid miktarını artıran ağır yiyecekler, karaciğerde yağa dönüştürülerek depolanır. Bu da kişiye enerji vermek bir tarafa, yoğun bir halsizlik hissi verir. Bu yüzden Ramazan için sağlıklı diyet listesi önerileri arasında ağır yiyeceklere yer yoktur. Oysa sağlıklı karbonhidratlar sağlıklı yiyecekler grubuna girer. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda bunları da unutmamalısınız.

 

Kişide eğer hipoglisemi belirtileri varsa, Ramazan’da tatlı yiyeceklere yönelimi artacaktır. Bununla birlikte, yüksek kalorili şerbetli baklavalar iyi bir seçim değildir. Oysa soğuk baklava çeşitleri daha az kalori içerdiği için daha iyi bir seçimdir. Ve tabii porsiyonlamaya da dikkat etmek gerekir. Çünkü tatlı çeşitleri pankreasın daha fazla insülin salgılamasına yol açar. Bu da tekrar şekerli gıda tüketme isteğini artırarak kısırdöngü yaratır. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bu gibi kısırdöngülere karşı dikkatli olmalı.

 

İftar ve Sahurda Hangi Alışkanlıklar Beslenme Düzenine Zarar Verir?

 

Ramazan’da iftar ve sahurda bazı yanlış alışkanlıklar beslenme düzenine oldukça zarar verir. Bunlardan biri fazla tuz tüketimidir. Yoğun baharat kullanımı, yeterince su tüketmeme, lokmaları yeterince çiğnemeden yutma, aç karna kahve içme gibi yanlış alışkanlıklar beslenme düzeninde sorun yaratır. Bu nedenle Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda bu yanlışlar hakkında da farkındalıkları artırmak gerekir. Nitekim 16 saat açlık ve 2 ara öğün beslenme listesi önerilerinde bu alışkanlıklar tüm faydaları ortadan kaldırır.

 

Metabolizmamız normal zamanlarda olduğu gibi Ramazan’da da protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallere belli oranlarda ihtiyaç duyar. Dolayısıyla Ramazan’da beslenme önerileri içinde sahur ve iftar sofralarında bu dengeyi gözetmeniz gerekir. Bununla birlikte yeterince su tüketmezseniz metabolizmanız besinlerden etkin şekilde yararlanamaz. Gazlı ve kafeinli içecekler ise suyun yerine geçmez. Çünkü hazma katkı sağlamaz. Aksine, hazım sorunlarının daha da artmasına neden olur. Bu yüzden Ramazan’da beslenme önerileri içinde bunlara da dikkat etmelisiniz.

 

Diğer taraftan, iftar ve sahurda fazla meyve tüketimi kan şekerinde aşırı artışa neden olur. Bu nedenle Ramazan’da beslenme önerileri bağlamında meyve listelerine karşı da dikkatli olmalısınız. Ancak iftar ile sahur arasında 1 porsiyon meyve ile en fazla 1 ara öğün yapmanız mümkün. Bu sayede vücudunuzun antioksidan ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Böylelikle Ramazan’da değişen beslenme düzenine uyum sağlamanız kolaylaşır. Ki bu da Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler için önemli bir püf noktasıdır.

 

İftar ve sahurda kan şekerinizi dengelemek için zeytin veya hurma tüketebilirsiniz. Yemek seçiminde ise çeşitten çok ihtiyaçlarınızı gözetmelisiniz. Nitekim Ramazan’da beslenme önerileri içinde menü paylaşımlarından ziyade sağlıklı beslenme tavsiyeleri daha önemlidir. En iyi Ramazan paketi çeşitleri böylelikle daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturur. Şeker metabolizmanıza ve sindirim sisteminize zarar vermeyecek şekilde yemek seçenekleri arasında istediğiniz tercihi yapmanız mümkün. Böylelikle Ramazan ayını hem sağlıklı hem de daha keyifli şekilde geçirirsiniz.

 

Karbonhidrat Tüketiminizi Azaltmalısınız

 

Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda en önemli noktalardan biri karbonhidrat tüketimini sınırlamaktır. Çünkü fazla karbonhidratlar ne oruç süresince, ne de orucu açtıktan sonra metabolizmaya fayda sağlamaz. Diyet sahur önerileri içinde karbonhidratların oranı daha düşüktür. Aksi durumda vücudunuz forma girmede sorun yaşar. Üstelik fazla karbonhidratlar başta insülin direnci olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Mevcut sorunların ise daha da artmasına neden olur.

 

Ramazan’da beslenme önerileri kapsamında sahurda ve iftarda ağır böreklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Ayrıca unlu gıdalar, kızartmalar, şekerli gıdalar ve şerbetli tatlılar sahurda ve iftarda beslenme önerileri içinde yer almaz. Bunlar arasında en zoru muhtemelen Ramazan pidesidir. Fakat Ramazan pidesini ölçülü tüketirseniz önemli bir sağlık riskiyle karşılaşmazsınız. Bu konuda en fazla elinizin 2 katı şeklinde bir ölçü belirleyebilirsiniz. Bu miktarın üzerine çıkmanız durumunda vücudunuzda gereksiz bir karbonhidrat yükü oluşur. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bunu unutmamalı.

 

Ramazan sofranızda pide tüketimini sınırlı tutarsanız sağlıklı karbonhidratlara yer açmış olursunuz. Nitekim Ramazan beslenme önerileri konusunda esas önceliğiniz ölçülülük olmalı. Bunu koruyamamanız durumunda kan şekerinizdeki değişimler nedeniyle çabuk acıkırsınız. Ramazan kumanya paketleri bu konuda özel bir denge içerir. Oruçluyken metabolizmanız yavaşlar, çabuk yorulursunuz. Aynı zamanda da yaptığınız işlere yönelik odaklanma güçlüğü yaşarsınız. Oysa Ramazan’da beslenme önerileri kapsamında ölçülü bir beslenme programı bu sorunları önler.

 

Sağlıklı karbonhidratlar konusunda renkli sebzeler, baklagiller, kuruyemişler, fasulye, mercimek ve ızgara et çeşitleri iyi birer seçimdir. Bu besinleri az miktarda ve dengeli tüketirseniz metabolizmanız daha sağlıklı çalışır. Üstelik oruçluyken daha az açlık hissedersiniz. Hatta Ramazan ayında beslenme konusunda bu önerilerin faydalı sonuçlarını henüz ilk günlerden itibaren almaya başlarsınız. Ve tüm Ramazan’ı daha sağlıklı geçirirsiniz. Ayrıca diyet sahur önerileri kilo kontrolüne yardımcı olur. Ramazan’ın manevi atmosferini de böylelikle daha iyi yaşarsınız.

 

Yavaş Sindirilen Besinleri Tercih Etmelisiniz

 

Sahur sırasında midenin çalışma hızı oldukça düşüktür. Bu nedenle, Ramazan’da beslenme önerileri kapsamında sahurda gıda seçimine özellikle dikkat etmek gerekir. Sahurda beslenme şekliniz tüm gününüzü etkiler. Hazmı zor gıdalar tüketirseniz midenizin asit düzeyi artar. Midenizin fazla çalışması uyumayı zorlaştırır. Oysa sahurda sağlıklı beslenme mideyi zorlamayan ve yavaş sindirilen gıdalarla mümkündür. Bu sayede sindirim gün boyunca devam eder. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bunları unutmamalı.

 

Yavaş sindirilen besinler tüketirseniz gün içinde daha az açlık hissedersiniz. Sahur için sağlıklı beslenme listesi içinde kuruyemişler ve kurubaklagiller özel bir öneme sahip. Bu besinler sayesinde orucunuzu daha enerjik şekilde tutarsınız. Örneğin Tadım çiğ kuruyemiş çeşitleri bu bağlamda uygun bir seçimdir. Ayrıca sahur için kahvaltılık çeşitleri, tam buğday ürünleri, sebze ve posalı meyveleri de tercih etmek mümkün. Nitekim bu besinler, Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda en sağlıklı alternatiflerdir. Sağlıklı sahur önerileri ile gün içinde tokluk hissinizi korursunuz.

 

İftarda ve sahurda sağlıklı beslenme önerileri, kabızlık veya mide bulantısı gibi şikayetlerde azalma sağlar. Sağlıklı ve dengeli beslenme bu tür şikayetleri gidermede gerçekten de kritik önemdedir. Ve tabii, gece sahura kalkma alışkanlığı da bu bağlamda önemlidir. Çünkü sahur yapan kişilerin mide ve sindirim sistemleri daha iyi çalışır. Bu yüzden sağlıklı beslenme programı ve fit sahur önerileri içinde de bu konu oldukça önemlidir. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bunları da unutmamalı.

 

Akşam yatarken yiyeceğiniz yemekler günün ilk saatlerinde sindirilmiş olacaktır. Dolayısıyla yavaş sindirilen besinleri tercih etseniz bile gece sahura kalkmak Ramazan için daha doğru bir beslenme şeklidir. Sahurda sporcu beslenmesi gibi konularda ise diyetisyene danışmak gerekir. Sahurda yememiz gerekenler hakkındaki listeler genel kitleye hitap eder. Ancak sporcuların beslenmesinde daha farklı noktalara dikkat etmek gerekir. Genel olarak ifade edecek olduğumuzda ise fit sahur önerileri içinde yumurta, et, süt, yoğurt ve sebze yemekleri mutlaka yer alır.

 

Hızlı Yememeli, Yavaş Çiğnemelisiniz

 

Ramazan’da beslenme önerileri içinde dikkat etmeniz gereken konulardan biri de yemek yeme hızınızdır. Nitekim hızlı yemek yemek kilo artışına neden olur. Aynı zamanda da mide hastalıkları ve kabızlığın en önemli nedenlerinden biridir. Hızlı yemek yiyen kişilerde şişmanlık ve obezitenin daha yaygın olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bu noktaya özellikle dikkat etmeli. Aksi durumda ne yazık ki en sağlıklı zayıflama önerileri bile etkisiz kalır. Yavaş çiğneme yöntemi sağlıklı kilo verme diyetlerinin en önemli püf noktalarından biridir.

 

Birçok besinin sindirimi ilk olarak ağızda tükürükle başlar. Çiğneme sırasında besinlere nüfuz eden enzimler böylelikle emilimi artırır. Besinler yavaş çiğnendiğinde, kılcal damarlardan beyne giden uyarılar midenin çalışma hızını artırır. Oysa hızlı çiğnenen besinler midede yeterince sindirilmez. Kısa sürede bağırsaklara ulaşır ve acıkmaya yol açar. Dolayısıyla Ramazan’da beslenme önerileri içinde hızlı yememeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Üstelik bu sayede kilo kontrolünde avantaj elde edersiniz. Sağlıklı kilo verme diyeti önerileri bu sayede daha başarılı sonuçlar verir. Ramazan için temel gıda ürünleri listesi için araştırma yaparken bunları unutmamalısınız.

 

Ramazan’da eğer sağlıklı şekilde kilo vermek istiyorsanız yiyecekleri mutlaka yavaş çiğnemelisiniz. Nitekim yavaş çiğnemenin en önemli faydalarından biri besinlerin emilimini artırmasıdır. Bir diğeri ise gıda alımını sınırlamasıdır. Ramazan’da zayıflayanlar özellikle yavaş çiğneme sayesinde gıda alımlarını sınırlandırırlar. Dolayısıyla iftar sofrasında orucunuzu açtıktan sonra kesinlikle acele etmemelisiniz. Farklı yiyecekleri tüketmeden önce bir süre beklemeyi ihmal etmemelisiniz. Böylelikle gereksiz kalori almazsınız. Ve bunlar da Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda önemli püf noktalarıdır.

 

Su Tüketiminize Dikkat Etmelisiniz

 

Ramazan’da beslenme önerileri içinde su tüketimi de önemli bir başka konudur. Nitekim Ramazan’da oruca bağlı olarak vücudun sıvı kaybı artar. Vücutta oluşacak aşırı sıvı kaybı, hücrelerden doku ve organlara kadar birçok şeyi olumsuz etkiler. Su tüketimi yeterli olmadığında vücuttan toksinlerin atımı düzgün şekilde gerçekleşmez. Bu da birçok hastalığa zemin hazırlar. Bu yüzden Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda su tüketimi de özel bir farkındalık gerektirir.

 

Günlük su tüketim miktarı kişiden kişiye değişir. Bu konuda yaş, cinsiyet ve yaşam şekli belirleyicidir. Genel olarak ifade edecek olursak, günlük ortalama 1500 kalorilik bir beslenme programınız varsa tüketeceğiniz su miktarı 1.5 litrenin altına inmemeli. Hava sıcaklığı nedeniyle artan sıvı kaybını dikkate alırsak, 1.5 ile 2 litre arasında su tüketmek uygundur. Su tüketimini artırmak için cam şişe su 330 ml gibi ürünler pratik çözümler sağlar. Ayrıca günlük su tüketim miktarının yalnızca içme suyu ile karşılanması gerektiğini özellikle belirtelim. Unutmayın ki suyun yerini tutacak hiçbir içecek yoktur. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler bu noktaya özellikle dikkat etmeli.

 

İftar ile sahur arasında tüketeceğiniz çay, kahve ve diğer içecekler, vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak bir tarafa, sıvı kaybını daha da artırır. Üstelik bu içecekleri aç karna tüketmeniz metabolizmanıza daha da zarar verir. Ki bu nokta, dengeli beslenme listesi önerilerinin de başarı düzeyini sınırlar. Bu nedenle Ramazan için diyetisyen önerileri bağlamında su tüketimi özel bir vurgu gerektirir. Suyun yerini tutacak başka hiçbir içecek olmadığını kesinlikle unutmamalısınız. Günlük su tüketiminize dikkat ederek Ramazan’ı çok daha sağlıklı şekilde geçirmeniz mümkün.

 

Tuz Tüketiminizi Sınırlandırmalısınız

 

Ramazan’da beslenme önerileri içinde tuz tüketimi de önemli konulardan biridir. Nitekim ülkemizde en yaygın kötü beslenme alışkanlıklarından biri, yemeğin henüz tadına bile bakmadan tuz serpmektir. Oysa özellikle sahurda tüketeceğiniz besinlerde fazla tuz kullanırsanız, oruç süresince susuzluk hissiniz artar. Bu durum aynı zamanda da tansiyon, denge ve bilinç sorunları yaşamanıza neden olur. Bu yüzden Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda tuz tüketimi de özel bir farkındalık gerektirir.

 

Fazla tuz tüketimi susuzluğun yanı sıra tansiyonu da yükseltir. Ayrıca kalp damar hastalıkları ve felç riskini artırır. Bunun yanı sıra, böbrek hastalıkları ve sindirim bozukluğuna da yol açar. Oysa Ramazan’da beslenme önerileri içinde tuz tüketiminizi azaltmanız Ramazan’ı daha sağlıklı geçirmenizi sağlar. Üstelik sofra tuzu tüketimi konusunda yeni bir davranış şekli kazanmanıza yardımcı olur. Ramazan’da beslenme önerileri içinde az tuz tüketimini alışkanlık haline getirirseniz, Ramazan’ın ardından bu alışkanlığı daha kolay sürdürürsünüz. Böylelikle genel sağlık durumunuz ve yaşam kaliteniz iyileşir.

 

Ramazan diyet programı uyguluyorsanız, tuz tüketiminize daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla tuz kullanımı, diyetteyken vücudunuzdaki elektrolit dengesine zarar verir. Bu tür durumlarda vücudunuzun elektrolit dengesini sağlaması için bitki çayları iyi bir seçimdir. Ayrıca Ramazan’da genel olarak hafif beslenirseniz tuz tüketiminiz doğal olarak düşer. Bu da Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir diye merak edenler için önemli bir diğer püf noktasıdır. Az tuz kullanımı aynı zamanda da açlık duygusunu engeller. Ve besinlerin hazmını kolaylaştırır. Uzun, mutlu ve sağlıklı bir hayat için bunları da unutmamalısınız.

 

Baharatlardan Uzak Durmalısınız

 

Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda önemli bir diğer nokta da baharat kullanımıdır. Nitekim tuz tüketiminde olduğu gibi baharat tüketiminde de dikkatli olmalısınız. Özellikle karabiber ve pul biber gibi midede yanma hissi uyandıran baharatlardan uzak durmanızda yarar var. Çünkü bu sayede mide bulantısı ve sindirim sorunları oluşmaz. Baharat tüketimine dikkat etmediğinizde hem daha fazla susuzluk hissedersiniz. Hem de oluşacak mide ve bağırsak sorunları günlük yaşamınızı zorlaştırır.

 

Şüphesiz ki baharatların yemeklere kattığı lezzetler inkar edilemez. Hatta bazı baharatların sağlık açısından pek çok faydasının olduğu da bir gerçektir. Ne var ki, Ramazan’da beslenme önerileri içinde baharatlardan uzak durmanızda yarar var. Çünkü oruç nedeniyle midenize uzun bir süre su ve yiyecek girmeyecektir. Bu süre içinde baharatlar, midede yanma hissi yaratır. Aynı zamanda da bulantıya yol açar. Bağırsak hareketlerinde de düzensizlik yaratır. Bu yüzden Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda bu da önemli bir püf noktasıdır. Bu gibi beslenme önerileri ile sağlıklı Ramazanlar geçirmeniz kolaylaşır.

 

Sahur veya iftarda baharatlı yiyecekler tüketirseniz, mide ve bağırsak sorunlarınız ilerleyen günlerde artarak devam eder. Dahası kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, cilt alerjisi, aşırı terleme gibi şikayetler de yaşayabilirsiniz. Ki bunlar da yanlış baharat tüketiminin zararlı sonuçları arasındadır. Oysa Ramazan’da beslenme önerileri içinde baharatlardan uzak durursanız bu şikayetlerle neredeyse hiç karşılaşmazsınız. Üstelik ağız kokusu, cilt kaşıntısı, düzensiz terleme gibi şikayetlerinizde de azalma oluşur. Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusunda bunlar da önemli püf noktalarıdır.

 
 
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi
Stil Penceresi
Psikoloji Penceresi
Dekorasyon Evreni
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
Rattan Avize Dünyası

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

Stil Penceresi
Psikoloji Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
bottom of page