Baklava Buzdolabında Saklanır Mı?
- saglikliyasamkocu
- 31 Mar
- 5 dakikada okunur

Türk mutfağının en özel tatlılarından biri olan baklavanın lezzeti herkesin malumu. Bu harika lezzeti tüketmek gerçekten de çok keyifli. Kat kat açılan ince yufkalar ve bol fıstıkla buluşan şerbetiyle baklavanın sofralarda özel bir yeri var. Ne var ki baklava uzun süre saklayacağınız bir tatlı çeşidi değildir. Bu yüzden pek çok tüketici, baklava buzdolabında saklanır mı diye merak etmekte. Bu soruya cevap vermeden önce farklı baklava çeşitleri için saklama koşullarından bahsetmek gerek. Eğer hangi baklava çeşitlerinin hangi koşullarda daha iyi saklanacağını bilirseniz daha uzun süre ve lezzetli bir tüketim sağlayabilirsiniz.
Baklava İçin İdeal Saklama Koşulları Nelerdir?
Baklava buzdolabında saklanır mı diye merak edenler için öncelikle baklavanın ideal saklama koşullarından kısaca bahsedelim. Çünkü buzdolabında saklama şekli tercih edilen bir saklama yöntemi değildir. Eğer imkanlar müsaitse baklavayı ideal saklama koşulları içinde tutmak daha doğru bir yaklaşımdır. İstanbul baklava üreticileri bu konuda tüketicileri özellikle bilgilendirmekte. Nitekim baklava için en ideal saklama koşulu oda sıcaklığıdır. Ki bu sıcaklık yaklaşık 20-25°C aralığıdır. Bununla birlikte, baklavanın taze kalma süresi türüne göre değişir. Bunları grafikle şu şekilde gösterebiliriz:

Genel olarak ifade edecek olursak, baklavanın ideal saklama koşulları şu şekildedir:
Baklavayı serin ve kuru bir ortamda saklamak gerekir. Güneş ışığına maruz kalan baklava şekerlenir ve lezzetini kaybeder.
Kısa süreli saklamalar için kiler veya dolap içi gibi hava akışının az olduğu yerler daha uygundur.
Buzdolabı gibi soğuk ortamlar baklavanın şekerlenmesine neden olur. Bu yüzden baklava buzdolabında saklanır mı konusunda bu yöntem tavsiye edilmez.
Yüksek nem ve sıcaklık baklavanın saklama süresini azaltır. Nitekim nem, baklavanın hamurlaşmasına ve çıtırlığını kaybetmesine yol açar.
Farklı baklava çeşitlerini ayrı ayrı saklamak gerekir. Çünkü kaymaklı, cevizli veya fındıklı baklavaların bozulma süresi farklıdır.
Kötü saklama koşullarının ilk belirtisi nemlenmedir. Ardından çıtırlık kaybı ve şekerlenme başlar. Antep baklavası siparişleri sırasında bunu unutmamalısınız.
Baklavayı hava geçirmeyen bir kapta saklamak, dış etkenlerden daha iyi korunmasını sağlar. Bu da baklavanın tüketim süresini uzatır.
Baklava saklamak için cam veya metal kaplar daha iyi bir seçimdir. Plastik kaplar nem tutar ve baklavanın lezzetine zarar verir.
Saklama sırasında baklavayı üst üste koymamak gerekir. Çünkü bu yöntemde baklavalar yapışarak şeklini ve özelliklerini kaybetmeye başlar.
Baklavanın derin dondurucuda saklama süresi artar. Ancak yine de bazı konulara dikkat etmek gerekir.
Uzun süreli saklamalarda baklavayı streç filme sararak saklamak daha iyi bir yöntemdir. Bu sayede baklavanın derin dondurucuda saklama süresi uzar.
Ilıman Ortam (15°C) Baklavanın Taze Kalma Süresini Nasıl Etkiler?
Baklava buzdolabında saklanır mı diye merak edenler sıcaklık değişimlerinin baklava saklama sürecini nasıl etkilediğini merak eder. Gerçekten de baklava kaç gün saklanır konusu ortamın sıcaklık özellikleriyle yakından ilgilidir. Ve genel olarak bakacak olduğumuzda ılıman ortamlarda bu süre uzar. Bununla birlikte değişen sıcaklık durumuna göre şerbetlenme ve lezzet kaybının da oluşması mümkündür. Bu yüzden baklavayı aslında fazla bekletmeden tüketmek daha iyi bir tüketim şeklidir.
15°C sıcaklık baklava çeşitleri için şekerlenmeyi ve bayatlamayı yavaşlatan bir sıcaklık değeridir. Nitekim soğuk ortam koşullarında baklava türleri sertleşir ve özelliklerini kaybetmeye başlar. Ki bu da baklava buzdolabında saklanır mı konusunda önemli bir püf noktasıdır. Fıstıklı baklavanın içindeki yağ oranı yüksek olduğu için 15°C’de taze kalma süresi 1-2 gün daha uzar. Fakat daha uzun süre saklanırsa yufkaları sertleşir ve lezzeti kaybolur. Ceviz, fındık ve bademin bileşimindeki faydalı mineraller ve yağ asitleri, 15°C’de birkaç gün daha özelliklerini korur. Kaymak ise 15°C’de ekşimeye başlar. Hurmalı baklavanın ise taze kalma süresi çok fazla değişmez.

Baklava Çeşitleri Buzdolabında Saklanır Mı?
Söz konusu olan eğer pişmiş veya hazır baklava çeşitleriyse baklavayı buzdolabında saklamak iyi bir yöntem değildir. Fakat Ramazan baklavası ve ev yapımı baklavalar pişirilmeden ve şerbetlenmeden önce buzdolabında saklanabilir. Nitekim baklavanın tazeliğini korumak için pişirmeden saklama yöntemi en iyi saklama yöntemidir. Bu sayede taze kalma süresi artan baklavayı dilediğiniz zaman pişirip şerbetledikten sonra tüketebilirsiniz. Böylelikle baklavayı buzdolabında saklamanın zararlı sonuçlarını olabildiğince minimalize etmeniz mümkün.
Baklava hamurunu buzdolabında saklarken havayla temasını kesinlikle kesmeniz gerekir. Çünkü havayla temas eden baklava hamuru hızla bayatlar. Bunu önlemek için hamuru önce hafifçe unlamak, ardından streç filme sarmak iyi bir yöntemdir. Hava geçirmeyen bir kapta baklava hamurunun taze kalma süresi artar. Ayrıca iç harcı saklamak için de hava geçirmeyen kaplar tercih etmek ve bunları nemden korumak gerekir. Ki bu da baklava buzdolabında saklanır mı konusunda kritik önemdedir. Çünkü nemle temas eden iç malzemelerde bayatlama başlar.

Pişmiş Baklavayı Buzdolabında Açık Şekilde Saklamanın Etkileri Nelerdir?
Baklava buzdolabında saklanır mı konusunda en çok merak edilen noktalardan biri de pişmiş baklavayı buzdolabında açık şekilde saklamanın etkileridir. Bu konuda oluşacak ilk etki nemlenmedir. Ki bu değişim ilk 2 saat içinde başlar. Nem miktarı artan baklavada çıtırlık kaybı oluşur. Baklavayı buzdolabında üstü açık şekilde 5 saatten uzun süre saklamak, baklavanın şekerlenmesine neden olur. Buna bağlı olarak lezzet kaybı artar. Bu konuda özellikle Ramazan baklavası tüketimi sırasında dikkatli olmak gerekir.
Buzdolabında üstü açık şekilde baklava sakladığınızda baklavanızın ortamdaki nemle birlikte yumuşamasını önleyemezsiniz. Üstelik buzdolabındaki soğuk hava akımı nedeniyle şerbette kristalleşme başlar. Bu da baklavanın lezzet kaybı yaşamasını tetikler. Ayrıca, üstü açık şekilde sakladığınız baklavanın kokusu buzdolabındaki diğer gıdaların kokusundan etkilenir. Bu da lezzet kaybını daha da artırır. Hava teması nedeniyle oksidasyona uğrayan baklava hamuru ve şerbeti baklava tüketimini lezzetsiz hale getirir. Bu yüzden tekrar tüketim için baklavayı ısıtmak gerekir. Bu değişimleri grafikle şu şekilde göstermek mümkün:

Pişmiş baklava nasıl saklanır diye merak edenler baklavanın ideal saklama koşullarına özellikle dikkat etmeli. Nitekim pişmiş baklavanızı en güzel şekilde saklamak istiyorsanız hava geçirmeyen bir kapta ve oda sıcaklığında saklamayı tercih etmelisiniz. Buzdolabında saklamanız gerekiyorsa kesinlikle üstü kapalı şekilde ve kısa süreli saklamayı tercih etmelisiniz. Ve baklavayı buzdolabından çıkardıktan sonra mutlaka ısıtmalısınız. Bu şekilde baklavanın nemlenme ve şekerlenmeye bağlı değişimlerini gidermek mümkün olur. Ancak buzdolabında pişmiş baklava saklama süresi uzadıkça lezzet kaybı artar. Ki bu da baklava buzdolabında saklanır mı konusunda önemli bir noktadır. Online sipariş baklava hizmetleri sürecinde bunları unutmamalısınız.
Derin Dondurucuda Baklava Çeşitleri Ne Kadar Süre Taze Kalır?
Baklava çeşitlerini pişirmeden derin dondurucuda saklamak isterseniz taze kalma süresi 2-3 aya kadar çıkar. Bu sürenin ne kadar uzun olacağı, baklava yapımı sırasında kullanımı gerçekleşen malzemelerle yakından ilgilidir. Eğer kaliteli malzemeler kullanırsanız derin dondurucuda baklava saklama süresi 3 ay ve üzerine çıkar. Ve tabii derin dondurucuda baklava saklama koşulları hakkında bilgi sahibi olmanızda da yarar var. Kısaca ifade edecek olursak:
Baklavayı derin dondurucuda uzun süre saklamak için öncelikle yufkaları kurumaya karşı korumak için gerekli önlemleri almalısınız. Hava geçirmeyen malzemeler tercih etmek bu sürecin en önemli aşamasıdır.
Dilimleri tek tek sarıp dondurmak bu konuda daha iyi bir yöntemdir. Eğer buna imkan yoksa porsiyonluk parçalar oluşturup bu şekilde dondurmanız daha etkili olacaktır.
Baklavayı derin dondurucuda saklarken katlar kullanacaksanız her kat arasında yağlı kağıt kullanmalısınız. Bu sayede katların yapışmasını önlersiniz.
Derin dondurucuda baklava saklamak için streç film, alüminyum folyo veya vakumlu poşet tercih etmek mümkün. Bunları bir arada kullanırsanız saklama süresi daha da artar. Ki bu da baklava buzdolabında saklanır mı konusunda önemli bir yöntemdir.
Baklavayı sakladığınız derin dondurucunun sıcaklığını mutlaka sabit tutmalısınız. Bu konuda -18°C ideal bir derecedir. Aksi durumda ne yazık ki baklava çeşitleri ve özellikleri zarar görmeye başlar.
Baklavanızı eğer büyük tepsiyle birlikte donduracaksanız öncelikle hafif dondurma işlemi yapmalısınız. Bunun için ilk önce 2 saat kadar açık dondurma uygulayın. Ardından, baklavayı hava almayacak şekilde sarıp derin dondurucuya yerleştirin. Tepsi baklavayı derin dondurucuda saklamak için bu daha etkili bir yöntemdir.
Baklavayı derin dondurucuya koyduktan sonra üzerine etiket ve tarih yazarsanız ne kadar süre geçtiğini takip etmeniz kolaylaşır. Ki bu da baklava buzdolabında saklanır mı konusunda önemli bir püf noktasıdır.